Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

BLOG

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. A Portfolio számos alkalommal foglalkozott már a támogatással, ebben a cikkünkben összefoglaljuk a feltételeket.

Forrás: portfolio.hu

 

Pellet és apríték tüzeléstechnika, valamint használati meleg víz előállítás akár 50%-os állami támogatással. Otthonfelújítási, lakásfelújítási támogatás lesz igényelhető már meglévő ingatlanokra 2021.január 1-től, melynek keretében a felújítási költség felét, maximum 3 millió forintot visszatérít az állam. Fantasztikus lehetőséget kínálva ezzel azoknak a családoknak, akik nem terveznek új otthont építeni, vagy új ingatlanba költözni, de szeretnének szebb és élhetőbb körülményeket kialakítani maguknak.

INOX ROZSDAMENTES HIDROFOR TARTÁLYOK

A Centrometal CH hidrofor tartályok 90 / 140 / 180 / 300 / 570 / 880 liter űrtartalom tartományban állnak rendelkezésre. A rozsdamentes anyaghasználatnak köszönhetően extra hosszú élettartammal számolhatnak a felhasználók. Az álló kialakítású tartályok öt csatlakozással szállítottak. A tartály felső részén 1-1 csatlakozás a nyomáskapcsoló és nyomásmérő elhelyezéséhez, kétoldalt 1-1 belépő és kilépő csatlakozás, továbbá 1 csatlakozó a leeresztéshez a tartály alsó felén.
A gyártási folyamat végén 9,7 bar tesztnyomással ellenőrzik a tartályok gyártási minőségét, melyek maximális üzemi nyomása 5 bar.
A víztároló tartályokat raktárkészletről, legfeljebb 2 munkanapos szállítási határidővel szállítjuk. 

MIBEN MÁS AZ AGRI PELLET MINT A FA PELLET?

A fa pellet mellet megkülönböztetünk ún. agri pelletet is, amely különböző mezőgazdasági melléktermékből előállított, megjelenésében is eltérő, általában sötétebb színű pelletet takar. A felhasználásának leggyakoribb oka, a fa pellethez viszonyított, sok esetben jóval alacsonyabb beszerzési ára.
Ezzel együtt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy az agri pellet összetételének kiszámíthatatlansága miatt a méretén és nedvességtartalmán kívül nehezen szabványosítható. A gyakorlatban a hamutartalma lényegesen magasabb, mint a fa pelleteké, akár az 5-7%-ot is elérheti, de találkoztunk az elmúlt évek során 12-13% hamutartalmú, gabonatisztítási melléktermékből készített pellettel is. 
A magas hamutartalom pedig a legtöbb esetben annak alacsony
 hőmérsékletű olvadáspontjával párosul. A hamu megolvadása a hamu összeégéséhez, egyszerűbben megfogalmazva az ún. salakosodáshoz vezet. Az ilyen kisebb-nagyobb salak darabok az égés során elzárják a pellet égőfej tüzelő rostélyénak égési levegő nyílásait, mely végső soron az égés leállásához vezet. A gyakorlati tapasztalataink alapján a legkönnyebben és legegyszerűbben beszerezhető és elégethető agro pellet az élelmiszeripari melléktermékként keletkező maghéj és törtszem keverékből előállított napraforgó maghéj pellet. A törtszem tartalomnak köszönhetően a jó minőségű fapelletekhez hasonlóan magas energia tartalmú és jellemzően 3-4% között van a hamutartalma.
A fentekben részletezett tulajdonságú agro pelletek tartós és hatékony elégetéséhez sűrített vagy emelt légáramú levegős égőfej tisztítással és/vagy mechanikus rostélytisztítással felszerelt pellet égőfej, vagy pellet kazán szükséges. A speciális égőfej tisztítás folyamatos égést és tiszta tüzelőrostélyt biztosít.
Az utólagosan felszerelhető pellet égőfejek közül egyértelműen jó tapasztalataink vannak napraforgó maghéj pellet égetésben a KOSTRZEWA Platinum Bio sorozat és a BURNIT Pell sorozat égőfejeivel. Ettől rosszabb minőségű pellet esetén a KOSTRZEWA Agromatic agripellet égőfej a javasolt. Kazánokból kimondottan agripellet égetésre készülnek az Ozon Agro kazánok vagy a Centrometal PelTec kazánok.

 

A PELLET TÜZELÉS TÖRTÉNETE

Tudta Ön? A pellet, pellet tüzelés, illetve pellet kazán vagy pellet égőfej története 1987-ig megy vissza, Észak-Amerikában, kanadai mérnökök tervezték és gyártották le az első pellet tüzelőberendezéseket. A pellet tüzelés, pellet égetés technológiája az 1990-es években került Európába.
Jelenleg az ukrán és orosz és balti államok területeitől kezdve, az erdélyi, a volt jugoszláv tag-köztársaságok vagy magyar területeket is bezárólag, a fafeldolgozási melléktermékként keletkező fűrészpor és forgács jelentős része a nyugat-európai és egyre növekvő mértékben a hazai piacon, pellet formájában kerül felhasználásra.
A pellet mint tüzelőanyag, igazi szezonális terméknek számít, és ennek megfelelően a nyári és téli pelletek árai között, akár 15-20% különbséggel is számolnunk szükséges. Az áringadozás háttere, hogy a fűrészpor alapanyag nyáron is folyamatosan keletkezik, illetve a gyártói kapacitás is folyamatos üzemben állítja elő a pelletet. Mivel nyáron a tüzelőanyag felhasználás elhanyagolható, így ennek értékesítése a gyártók részéről jellemzően csak csökkentett áron lehetséges. Az elmúlt évek tapasztalata alapján csak azt javasolhatjuk minden pellet kazán, pellet égőfej vagy pellet kandalló üzemeltetőnek, hogy vásárolja meg legkésőbb augusztus végéig a téli pellet mennyiségét jelentős kedvezménnyel.

 

PELLET ÉGŐFEJEK MEGLÉVŐ VEGYES TÜZELÉSŰ KAZÁNOKRA 

A meglévő szilárd tüzelésű kazánjára utólag is egyszerűen felszerelhet egy, a kazán hőteljesítményéhez igazított teljesítményű pellet égőfejet, mely az Ön kazánját megfűtve, annak hőcserélő felületét használva biztosítja az ingatlanának a kényelmes meleget. A meglévő kazánjára felszerelve, az egyik leggazdaságosabb fűtés automatizálási megoldást biztosítja.
Telepítéséhez nincs szüksége 
új kéményre, új kazánra, hivatalos engedélyeztetési eljárásra, és ami fontos, a vegyes tüzelésű kazánját a jövőben automatikus működésű kazánként használhatja.
A pellet égőfej általánosságban 
vezérlést, pellet tartályt (ez lehet feláras is), pellet kitároló csigát és a pellet égőfejen belül egy fordulatszám szabályozott ventilátort is tartalmaz, az égéshez szükséges friss levegő szabályozott mennyiségű biztosításához. A gyakorlatban a legkisebb teljesítményű égőfejek 14-15 kW teljesítménnyel rendelkeznek, de akár 300-400 kW teljesítményben is elérhető pellet tüzelésű berendezések. Az elektromos hálózati csatlakozás és a szoba termosztát bekötése után, már indulhat is a magasabb hatásfokú és automatikus fűtés.

 

PELLET TÜZELŐBERENDEZÉSEK

A mindennapi használat során pellet kályhát vagy más néven pellet kandallót, pellet égőfejet és pellet kazánt különböztethetünk meg. Mindhárom típus közös jellemzője, hogy kiemelkedő, 90%-95% közötti hatásfokkal működnek, mely az Ön számára gazdaságos üzemeltetést garantál. 
A pelletet egy minimum napi, de űrtartalomtól függően akár egy heti üzemelésre elegendő kapacitású pellet tartályba töltheti be. A tartályból a pellet, a hő vagy fűtési igényeknek megfelelő ütemezésben, egy elektromos motorral meghajtott kitároló csigával közvetlenül az égéstérbe vagy az égőfejbe jut.
A pellet begyújtását 
az elektromos gyújtópatron egy ventilátor által biztosított friss égési levegővel megtámogatva, teljesen automatikusan végzi. Az égéshez szükséges primer és szekunder égési levegő hozzáadását jellemzően egy változtatható fordulatszámú ventilátor, a hőigénynek megfelelően szintén önműködően biztosítja.
Amikor a lakás hőmérséklete eléri a beállított értéket, a pellet 
tüzelőberendezés, egy beépített vagy független szoba termosztát által vezérelve automatikusan kioltja magát.
A következő gyújtási és fűtési ciklus a hőigényeknek 
megfelelően, az Ön aktív közreműködése nélkül, az előzőekben részletezett lépésekben teljesen automatikusan indul. 
Az Ön kényelmét fokozza, hogy a legtöbb pellet tüzelésű berendezés ma már Wi-Fi (mobil applikáció) vagy GSM kapcsolaton keresztül is indítható, illetve működése szabályozható.
 

A PELLET TÜZELŐANYAG 4 LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGA

1, Pellet energiatartalom
A fa pellet energia tartalma az alapanyag összetételtől függően, +/- 5-10%-os intervallumon belül, de átlagosan 18 MJ/kg (5 kW/kg) körül számolható. Földgáz egyenértékre vonatkoztatva, átlagosan 1,8-1,9 kg fa pellet energia tartalma egyenértékű 1 m3 földgáz elégetése során felszabadult hőenergiával.

2, Pellet hamutartalom 
Hamutartalom alapján megkülönböztetünk A1 (<0,6%), A2 (0,6-1,3%) és B (1,3-2%) minőségű fa pelletet. Minél alacsonyabb a hamutartalom, annál ritkábban elég Önnek a tűzteret, tüzelőrostélyt kitakarítania. Fontos hogy a pellet kandallók vagy pellet kályhák tűztere jellemzően kisebb befogadó mérettel rendelkezik, így ezekbe az eszközökbe célszerű A1 vagy A2 minőségű, alacsony hamutartalmú pelletet használnia.

3, Pellet nedvességtartalom 
Az átlagos fapellet nedvességtartalma 6-9% között változik, így az égetése során csak minimális mennyiségű vizet kell „elégetnie”. A pelletben eltárolt energia meghatározó része hő és fűtési energiaként hasznosul. Összehasonlítás képen, a 2-3 éves száradt tűzifa esetében is legfeljebb 16-20% körüli nedvesség tartalommal számolhat, vagyis a pellet nedvességtartalma csak fele-harmada a száradt tűzifának.

4, Pellet méret 
A hazai gyakorlatban elsősorban a 6 mm átmérőjű pelletet használjuk, melynek a hossza 10 mm és 40 mm között szóródhat. Ezen kívül elérhető a 8 mm átmérőjű pellet is, melyet a pellet kazánok és égőfejek nagy része szintén képes kezelni. Amennyiben 8 mm átmérőjű pellettel szeretne fűteni, a tüzelőberendezés alkalmasságát érdemes még a megvásárlása előtt ellenőrizni.  

 

Mindent a pelletről. 

Fa fűrészporból és forgácsból készülő, nagy energia sűrűségű tüzelőanyag.
100% természetes. 100% CO2 semleges. 100% környezetbarát. 100% megújuló energia.
A pellet készítéshez felhasznált alapanyagok évről évre újratermelődnek és az égése következtében kizárólag az újratermelődés során megkötött CO2 mennyiség szabadul fel és kerül vissza a légkörbe.

Legfontosabb jellemzői:
A homogén méret, melynek köszönhetően könnyen szállítható és égetése jól automatizálható. 
A minimális fakéreg tartalom, mely alacsony hamutartalmat biztosít, így a vegyes tüzeléshez képest lényegesen ritkább a tisztítási igénye.
Valamint az alacsony nedvességtartalom, mely a magas hatásfokú égésnek az egyik alapfeltétele.

A pellet és a pellet tüzelés története 1987-re nyúlik vissza, kanadai mérnökök építették az első pellet tüzelőberendezéseket, technológiája a 1990-es években került Európába. Elmondható, hogy ma az ukrán és orosz területektől kezdve, az erdélyi és bosnyák vagy magyar térségekig bezárólag, a fafeldolgozási melléktermékként keletkező fűrészpor és forgács jelentős része a nyugat-európai és egyre növekvő mértékben a hazai piacon, pellet formájában kerül felhasználásra. 


További információért kattintson a lenti képre.
Fűtés pellettel kiadvány megtekintése PDF formátumban