Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
Kategóriák / Termékek

MI AZ AGRI PELLET?

MIBEN MÁS AZ AGRI PELLET MINT A FA PELLET?

A fa pellet mellet megkülönböztetünk ún. agri pelletet is, amely különböző mezőgazdasági melléktermékből előállított, megjelenésében is eltérő, általában sötétebb színű pelletet takar. A felhasználásának leggyakoribb oka, a fa pellethez viszonyított, sok esetben jóval alacsonyabb beszerzési ára.
Ezzel együtt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy az agri pellet összetételének kiszámíthatatlansága miatt a méretén és nedvességtartalmán kívül nehezen szabványosítható. A gyakorlatban a hamutartalma lényegesen magasabb, mint a fa pelleteké, akár az 5-7%-ot is elérheti, de találkoztunk az elmúlt évek során 12-13% hamutartalmú, gabonatisztítási melléktermékből készített pellettel is. 
A magas hamutartalom pedig a legtöbb esetben annak alacsony
 hőmérsékletű olvadáspontjával párosul. A hamu megolvadása a hamu összeégéséhez, egyszerűbben megfogalmazva az ún. salakosodáshoz vezet. Az ilyen kisebb-nagyobb salak darabok az égés során elzárják a pellet égőfej tüzelő rostélyénak égési levegő nyílásait, mely végső soron az égés leállásához vezet. A gyakorlati tapasztalataink alapján a legkönnyebben és legegyszerűbben beszerezhető és elégethető agro pellet az élelmiszeripari melléktermékként keletkező maghéj és törtszem keverékből előállított napraforgó maghéj pellet. A törtszem tartalomnak köszönhetően a jó minőségű fapelletekhez hasonlóan magas energia tartalmú és jellemzően 3-4% között van a hamutartalma.
A fentekben részletezett tulajdonságú agro pelletek tartós és hatékony elégetéséhez sűrített vagy emelt légáramú levegős égőfej tisztítással és/vagy mechanikus rostélytisztítással felszerelt pellet égőfej, vagy pellet kazán szükséges. A speciális égőfej tisztítás folyamatos égést és tiszta tüzelőrostélyt biztosít.
Az utólagosan felszerelhető pellet égőfejek közül egyértelműen jó tapasztalataink vannak napraforgó maghéj pellet égetésben a KOSTRZEWA Platinum Bio sorozat és a
BURNIT Pell sorozat égőfejeivel
.

Ettől rosszabb minőségű pellet esetén a
KOSTRZEWA Agromatic agripellet égőfej a javasolt.
Kazánokból kimondottan agripellet égetésre készülnek az
Ozon Agro kazánok vagy a
Centrometal PelTec kazánok.